PDF Imprimare Email
INSTRUCŢIUNI DE CURĂŢARE ŞI INTREŢINERE A DUŞUMELEI

 

Condiţii ideale de menţinere a duşumelei în timp:

    * temperatura încaperii între 18-21 grd. C
    * umiditate în încapere între 50-65 %

Depozitarea duşumelei înainte de montaj

   1. Duşumeaua se depozitează pe suprafeţe plane, pe toată lungimea sa, în spatii închise, aerisite şi uscate, la o temperatură de min. 15 grade C.
   2. La manipulare trebuie evitata aruncarea plăcilor sau lovirea sa cu obiecte dure.
   3. Evitaţi expunerea directă a duşumelei în soare pe perioade îndelungate de timp.

 

Pentru îngrijirea duşumelei trebuie să ţineţi cont de tipul de finisare care a fost utilizat.

Considerente generale:

   1. Indiferent de tipul de finisare, fiecare duşumea trebuie spalata, aspirata si lustruita cu o cârpa moale in fiecare zi sau ori de cate ori este necesar pentru a îndeparta mizeria si praful de pe suprafata. Daca se va circula pe o duşumea murdară si plină de praf este cel mai rapid mod de  strica finisarea acestuia.
   2. Aspirati duşumeaua, in functie de trafic, având atasata o perie moale aspiratorului Dumneavoastra. Stergeti apoi duşumeaua cu o cârpa uscata si moale de preferinta din bumbac – aceasta îi va reda lustrul. Daca veti considera necesar sa folositi o solutie de curatat utilizati numai solutii speciale pentru parchet.
   3. Este recomandat ca lustruirea duşumelei cu o cârpa uscata sa se realizeze pe portiuni; astfel încât cârpa sa fie curatata periodic.
   4. In general evitati caderea unei cantitati excesive de apa sau alte lichide peste duşumea. Lemnul este un material natural care se dilata atunci când absoarbe apa si se contracta atunci când este perfect uscat.

Chiar si atunci când se utilizeaza solutii de finisare cu poliuretan – ce dau o rezistenta marita fata de apa, trebuie evitata udarea duşumelei.

-     imediat ce a fost udat stergeti duşumeaua cu o cârpa moale si uscata

-     nu aruncati apa direct peste duşumea si nu lasati apa sa stea pe duşumea mult timp

    * acordati o atentie deosebita duşumelei ceruit. Apa poate distruge stratul de finisare, va patrunde prin suprafata ceruita si va fi absorbita de lemn
    * protejati bine vasele cu flori

   5. Atunci cand utillizati o solutie de curatat ce necesita amestecarea cu apa, respectati întocmai indicatiile de amestecare de pe pachet. O cârpa umezita in apa poate fi folosita doar pentru a îndeparta mizeria ce nu se curata altfel, dar trebuie avut grija ca  imediat duşumeaua sa fie uscată.
   6. Urmele de pasi si petele care nu se sterg usor pot fi îndepartate prin frecarea usoara cu o cârpa si o solutie speciala pentru curatarea duşumelelor. In lipsa acesteia umeziti cârpa in apa amestecata cu spirt mineral, curatati si apoi stergeti imediat duşumeaua cu o carpa uscata.
   7. Urmele de guma de mestecat, carioca si ceara pot fi îndepartate prin punerea unei pungi de plastic plina cu gheata peste depozitul de mizerie pana când acesta se înmoaie si începe sa se imprastie. Scoateti-l apoi cu grija si curatati duşumeaua imediat cu o cârpa uscata.
   8. Majoritatea producatorilor de solutii pentru curatarea parchetului nu recomanda stergerea acestuia cu cârpe ude.
   9. Nu utilizati produse pe baza de produse petroliere pentru curatarea duşumelei finisate cu solutii pe baza de apa.
  10. Pentru curatare utilizati intotdeauna solutiile recomandate de furnizorul materialelor ce au fost utilizate pentru finisarea duşumelei.
  11. In momentul utilizarii unei solutii speciale de curatare, aceasta va fi turnata pe carpa sau buretele cu care se va sterge in locul respectiv. Numai in cazul petelor care nu se curata astfel puneti solutia respectiva direct pe pata si apoi stergeti imediat cu o carpa uscata.
  12. Plasati stergatoare de picioare la toate intrarile din exterior. Acestea vor aduna cea mai mare parte din mizeria ce este adusa in casa pe pantofi. Urmele de noroi si mizerie adusa din exterior constituie unul din cele mai mari pericole pentru duşumea, avand efectul unui smirghel peste acesta. Curatati aceste zone de intrare mai frecvent decat restul casei. Aveti grija ca aceste covorase plasate la intrare sa nu aiba spatele din plastic sau sa nu fie cauciucate, pentru ca astfel pot decolora duşumeaua in zona respectiva. Dublati dosul acestora cu un material ce nu va zgaria sau afecta duşumeaua (bumbac, fetru). Scuturati sau aspirati aceste stergatoare cu regularitate.
  13. Protejati duşumeaua impotriva zgarieturilor si a semnelor lasate de picioarele mobilierului si a tocurilor ascutite ale pantofilor.

Picioarele mobilierului vor lasa semne vizibile pe duşumea deoarece intreaga greutate a pieselor de mobila este concentrata in aceste mici puncte. Mobilierul pe roti si tocurile ascutite ale pantofilor pot strapunge duşumeaua cu mai multa forta pe metru patrat decat un picior de elefant.

-plasati pe picioarele mobilierului bucati de fetru sau cauciuc moale pentru a evita strapungerea stratului de deasupra duşumelei. Aceste elemente protectoare trebuie curatate si chiar schimbate periodic.

-imprastiati greutatea concentrata. Protectorii si rotitele mobilierului trebuie sa fie cat  mai late si facute din cauciuc moale, fetru sau pasla.

-va puteti fabrica singuri acesti protectori prin lipirea unor bucatele de pasla de partea de jos a picioarelor mobilierului sau utilizati protectori fabricati special in acest scop.

-atunci cand doriti sa mutati o piesa de mobilier grea intindeti o patura sau un covoras cu fata in jos, sub fiecare picior al acesteia si apoi trageti mobilierul cu grija. O alta varianta este protejarea duşumelei cu foi de zidarie sau placaj. Dar fiti siguri ca ati mutat mobilierul peste aceste foi – nu miscati sau targeti foile de zidarie sau placajul peste duşumea.

  14. Indiferent de esenta lemnoasa din care este facut duşumeaua Dumneavoastra se recomanda utilizarea unui umidificator sau dezumificator in completarea aerului conditionat din incapere. Acesta va duce la mentinerea unei umiditati relative intre 50-65% si va mentine duşumeaua in stare perfecta.

Tot ceea ce este facut din lemn in casa se va dilata sau contracta in functie de umiditatea din aer. Usile si ramele geamurilor se pot dilata in anotimpul rece si ploios, iar atunci cand vremea este secetoasa si uscata se vor contracta . Fisuri si mici crapaturi liniare pot aparea chiar si la piesele de mobilier. Aceasta este o caracteristica a lemnului deoarece este un produs natural ceea ce il face sa fie atat de dorit. Aceiasi reactie la umiditate sau atmosfera uscata va aparea in mod constant si la dusumea. Micute fisuri sau lufturi intre lamelele duşumelei pot aparea atunci cand aerul conditionat sau incalzirea centrala creeaza in casa o atmosfera neobisnuit de uscata. Acestea sunt de obicei temporare si vor disparea odata cu schimbarea gradului de umiditate din casa.

Daca lasati aerul conditionat inchis pentru o perioada mai lunga de timp – de exemplu atunci cand plecati in vacanta – si veti inchide casa – este necesar sa folositi fie un dezumificator pentru a preveni cresterea umiditatii in interior, fie sa lasati aerul conditionat deschis.

  15. Penrtu a permite solutiei de finisare sa-si faca efectul va recomandam sa ateptati 8-10 zile inainte de a pune mobilierul in camera sau a-l deplasa peste duşumea .
  16. Duşumeaua montat in bucatarie este cel mai expus traficului intens intr-o casa .

Penrtu a preveni degradarea prematura a acestuia plasati covorase in zona chiuvetei si cuptorului. Scuturati si aspirati aceste covorase frecvent. Refaceti finisajul duşumelei doar in aceste zone atunci cand este nevoie – aceasta va preveni necesitatea raschetarii premature a duşumelei din intreaga incapere.

  17. Schimbati din cand in cand amplasarea covoarelor din camera astfel incat sa omogenizati culoarea duşumelei, intrucat datorita luminii solare, in locurile neacoperite, acesta se va oxida.

Duşumeaua finisat cu lacuri poliuretanice si pe baza de vinil
 

   1. Se recomanda ca in primele 10 zile dupa ce lacul de finisare a fost aplicat duşumelei sa fie curatat uscat, prin aspirare
   2. Daca furnizorul lacului folosit pentru finisarea duşumelei nu face nici o recomandare privind solutiile de curatare, utilizati solutii care nu lasa reziduri uleioase ce vor face dificila refacerea finisajului dusumelei – cum sunt de exemplu solutiile antistatice utilizate pentru curatarea mobilierului. Acestea lasa urme uleioase peste duşumeaua Dumneavoastra, iar atunci cand este necesara refacerea finisajului, un nou strat de lac poliuretanic nu va prinde pe o suprafata uleioasa.
   3. Peste duşumeaua finisată cu solutii poliuretanice este interzisa utilizarea de:

    * ceara

    * sapunuri uleioase
    * solutii pe baza de vinil
    * solutii de uz casnic pentru indepartarea prafului, cu exceptia celor speciale pentru duşumeaua lacuită.
    * Detergenti agresivi pe baza de amoniac, abrazivi sau silicon.
         4. Daca este strict necesar, eliminati petele de mizerie cu un burete umed si un detergent neutru.
         5. Atunci cand duşumeaua isi pierde stralucirea / luciul este timpul pentru o refacere a finisajului. Pentru aceasta utilizati o solutie compatibila cu aceea care a fost utilizata initial. Daca doriti schimbarea aspectului duşumelei, inainte de aplicarea noului tip de solutie de finis acesta trebuie raschetat, pentru a indeparta orice urma din finisajul initial.
         6. Refacerea solutiei de finisare a duşumelei trebuie realizata o data la 12-18 luni astfel incat duşumeaua Dumneavoastra sa-si mentina calitatile si frumusetea ani la rand.

Duşumeaua finisat cu ulei
 

   1. Dupa aspirare, lustruiti duşumeaua cu o carpa moale alba sau beige – nu utilizati carpe colorate.
   2. Pentru lustruire, utilizati solutii speciale pentru duşumea finisat cu uleiuri; in general se recomanda 1 – 2 curatari c solutii speciale pe luna.
   3. Unul din avantajele oferite de duşumea finisat cu uleiuri este acela ca el poate fi restaurat pe portiuni, doar in locurile in care a fost afectat – zgarieturi, arsuri de tigara.
   4. Daca doriti lacuirea duşumelei finisat initial cu ulei, este de ajuns sa utilizati o solutie speciala de curatare a uleiului, nefiind necesara raschetarea parchetului.

Duşumeaua finisat cu ceara
 

   1. Nu utilizati niciodata o solutie de curatat pe baza de apa pe o duşumea ceruită
   2. Aplicati ceara aditionala doar in zonele cu trafic intens si numai daca este necesar.

ATENTIE: evitati aplicarea unei cantitati excesive de ceara.

   3. Petele terbuie indepartate imediat cu o carpa inmuiata putin in apa si alcool mineral sau cu o solutie speciala, dupa care duşumeaua trebuie lustruit temeinic in locul respectiv cu o carpa uscata pentru a nu-si pierde luciul.
   4. Duşumeaua ceruită este mult mai sensibil la apa si umezeala comparativ cu cea finisată cu lacuri poliuretanice sau uleiuri. Nu recomandam  utilizarea solutiilor de finisare pe baza de ceara pentru duşumeaua din bucatarie, baie sau alte zone unde stropirea cu lichide este frecventa.
   5. Pentru a indeparta petele albicioase cauzate de picaturile de apa sau alte lichide cazute pe duşumea, utilizati o carpa moale inmuiata putin in apa cu alcool mineral sau cu o solutie speciala – stergeti usor printr-o miscare circulara, pana cand pata albicioasa a disparut. Apoi aplicati ceara in zona respectiva si lustruiti cu o carpa uscata.
   6. Dusumeaua finisată cu ceara ce nu a fost ingrijit de-a lungul timpului va necesita o curatare temeinica. Aplicarea unei solutii de reconditionare cu o carpa fina de fetru, curatarea uscata si receruirea completa a duşumelei ii vor reface culoarea si luciul.
   7. Odata ce a fost aplicata ceara, sub orice forma, peste duşumea, numai ceara va putea fi folosita ca o solutie de acoperire a acestuia. Solutiile de finisare pe baza de poliuretan si uleiurile nu pot fi aplicate peste o duşumea deja finisată cu ceara.
   8. Dupa 5-6 luni de la montarea duşumelei ceruite, inspectati cu atentie intreaga suprafata a acestuia pentru a determina eventualele depozite de mizerie si praf sau zonele in care acesta s-a decolorat.

 

     Daca finisajul a fost realizat in nuante inchise veti observa pete deschise de culoare in zonele cu trafic intens.

     Daca nu gasiti astfel de zone in care culoarea duşumelei s-a schimbat, aplicati direct un nou strat de ceara si apoi lustruiti bine pentru a-i reda luciul.

     Daca insa decoperiti astfel de zone in care culoarea duşumelei s-a modificat urmati urmatoarea procedura:

    * utilizati o combinatie intre o solutie lichida de curatare si ceara (asigurati-va ca aceasta are la baza un solvent si nu apa). Pentru o duşumea inchisă la culoare utilizati o ceara de lustruit inchisa la culoare. Imprastiati acest amestec cu o carpa moale din fetru. Stergeti usor pentru a indeparta mizeria acumulata si vechiul strat de ceara pana se curata totul. Asteptati 20 de minute sa se usuce si apoi aplicati noul strat de ceara. Daca raman pete de culoare aplicati un al doilea strat de ceara.
    * Nu utilizati ceara in exces. Lustruiti duşumeaua de mai multe ori inainte de a aplica noul strat de ceara. Daca este nevoie lustruiti de mai multe ori intr-un loc stfel icat ceara sa fie aplicata uniform si sa nu ramana pete peste duşumea.
    * Urmele de pasi si petele care nu se sterg usor pot fi indepartate prin frecarea usoara cu o carpa moale si o solutie pentru curatarea duşumelei. In lipsa acesteia umeziti carpa in apa cu alcool mineral, curatati si apoi stergeti repede duşumeaua cu o alta carpa uscata. Daca raman pete aplicati un strat subtire de ceara in aceste locuri si apoi lustruiti bine pentru uniformizarea culorii.