Instrucţiuni de montaj PDF Imprimare Email

INSTRUCTIUNI DE MONTAJ

Nota: Va rugam sa cititi toate instructiunile de instalare inainte de inceperea montajului.  

Recomandarile de montaj pentru lemnul masiv distribuit de catre Nabor Woodproducts sunt aceleasi ca pentru instalarea duşumelei in general. Aceste recomandari au fost dezvoltate pe parcursul a mai multor ani de catre cele trei organisme internationale - Asociatia Nationala a Parchetului (NWFA), Asociatia Nationala a Producatorilor de Parchet din Stejar (NOFMA) si Consiliul Parchetului Masiv. Pentru cei care intentioneaza sa instaleze duşumeaua peste beton sau caldura radianta, recomandam site-ul Asociatiei Producatorilor Lemnului Masiv, unde subiectul este tratat pe larg: Parchetarea peste dale de beton si caldura radianta si Podele din lemn masiv.  

I. RESPONSABILITATEA MONTATORULUI

Duşumeaua din lemn masiv este un produs unic al naturii, caracterizat prin variatii distincte in esenta si culoare. Aceste variatii distincte in esenta si culoare nu sunt defecte, ci constituie o parte din frumusetea si unicatul duşumelei din lemn masiv. (Aceste variatii inerente sunt de asteptat si intensifica frumusetea naturala si farmecul duşumeleii). Parchetul din lemn masiv distribuit de catre Nabor Woodproducts este fabricat in conformitate cu standardele industriale international acceptate.

    *

      Montatorul isi asuma toata responsabilitatea pentru inspectia finala a calitatii produsului. Aceasta inspectie a duşumelei trebuie facuta inainte de montaj. Examinati cu atentie duşumeaua, cu atentie deosebita asupra culorii, finisajului si calitatii inainte de a-l instala. Daca materialul nu este acceptabil, contactati imediat echipa de vanzari Nabor Woodproducts.
    *

      Inainte de a incepe montajul oricarei duşumele din lemn masiv, montatorul trebuie sa determine daca mediul unde va avea loc lucrarea si conditiile si tipul de podea pe care va fi montat sunt acceptabile, asigurandu-se ca acestea sunt in conformitate cu cerintele stipulate in aceste instructiuni pentru montajul duşumelei din lemnNabor Woodproducts. Firma noastra isi declina responsabilitatea in cazul esuarii montajului, datorata sau asociata cu podele pregatite in mod necorespunzator sau cu deficiente ale mediului de instalare.
    *

      Folosirea petelor, umpluturilor si a chitului pentru corectarea defectelor in timpul instalarii trebuie acceptat ca o procedura uzuala.
    *

      La cerere, un procent de 5-10% trebuie adaugat la cantitatea in metri patrati necesara, ca marja de eroare, in functie de modul de instalare, pentru a completa instalarea (instalarea in diagonala poate lua mai mult).

II. INSPECTIA LOCATIEI DE MONTAJ SI ACLIMATIZAREA DUŞUMELEI

    *

      Intr-o constructie noua, duşumeaua din lemn masiv este unul din lucrurile instalate la urma. Orice lucrare care implica apa sau umezeala (instalatii sanitare, tavane acustice, lucrari la pereti) trebuie sa fie incheiate inainte de a instala duşumelei. Sistemele de incalzire si de aerisire trebuie sa fie operative in intregime, mentinand o temperatura constanta in camera de 15.5-16sC si o umiditate relativa de 30-50%.
    *

      Duşumeaua nu va fi livrat pana cand cladirea nu este terminata si orice lucrari in ciment, tencuiala, var si alte materiale sunt complet uscate. Betonul si tencuiala trebuie sa fie uscate si vechi de cel putin 60-90 de zile. Verificati subsolurile si spatiul de sub podea pentru a va asigura ca sunt uscate si bine ventilate pentru a evita stricaciunile provocate de umezeala.
    *

      Duşumeaua trebuie sa ajunga la locul instalarii cu cel putin 10 zile inainte de instalare. Nu deschideti pana nu e gata de instalare.
    *

      Manevrati cu grija. Nu il asezati in picioare. Depozitati materialul intr-un loc uscat, asigurand un spatiu minim de patru inci sub si in jurul cutiilor.
    *

      Nu depozitati direct pe beton sau langa pereti exteriori. Cutiile ar trebui asezate in zona de instalare.
    *

      Zona de instalare trebuie sa aiba o temperatura constanta de 15.5-19sC si o umiditate relativa de 40-60% timp de minim 5 zile inainte de instalarea oricarui tip de duşumea. <>III. PREGATIREA PODELEI

Pentru montajul parchetului masiv, Nabor Woodproducts recomanda utilizarea unui sistem FORBO
Podelele trebuie sa fie:

    *

      CURATE - razuite sau smirgheluite, maturate, fara ceara, grasime, vopsea, ulei si alte molozuri;
    *

      NETEDE/INTINSE - Smirgheluiti zonele mai ridicate si incheieturile si umpleti zonele mai joase- planeitatea sapei nu trebuie sa depaseasca abaterea de 2mm/1.5metri liniari;
    *

      SOLIDE - sapa autonivelanta trebuie sa aiba o compresivitate de 35NEWTONO/mm patrat, se recomanda utilizarea sapei autonivelante H600;
    *

      USCATE - sapa trebuie sa aiba o umiditate sub 2%. Pentru o sapa cu umiditate intre 2% si 5% se aplica rasina epoxidica R410.

Retineti: Toate testarile pentru umezeala trebuie facute inainte de aclimatizarea lemnului si de pregatirea locului.  

IV. PREGATIREA LOCULUI DE MONTAJ

    *

      Aclimatizati produsul timp de 10 zile inainte de instalare;
    *

      Verificati daca podeaua este neteda si solida. Reparati daca este necesar;
    *

      Taiati din lungimea usilor;
    *

      Eliminati materialele de constructie existente.

Pasul 1: STABILITI UN PUNCT DE PORNIRE

    *

      Inainte de inceperea instalarii propriu-zise, pentru a da aspectul corespunzator podelei, distribuiti placi scurte si lungi peste zona unde urmeaza a fi instalat duşumeaual, in cazul unei lungimi aleatorii. Lucrati din mai multe cutii o data, pentru a asigura un amestec corespunzator de culoare si nuanta.
    *

      Aliniati primul rand de placi pentru a va asigura ca aveti o linie dreapta dintr-un capat la altul al camerei. Desenati o linie cu creta la distanta dorita de perete, pentru a va ajuta atunci cand aliniati placile. Uniti bine placile intre ele pentru a obtine cel mai placut aspect dupa terminarea parchetarii.

Pasul 2: MONTAJUL DUŞUMELEI
Metoda de fixare prin lipire  
Este foarte important ca instalatorul sa lucreze pe o suprafata plana, curata si uscata. Cand suprafata este pregatita pentru lipire, lipiti parchetul masiv peste dalele de beton, folosind un adeziv bicomponent de calitate recomandat de specialistii in domeniu (Nabor Woodproducts recomanda utilizarea adezivului 144 2-C UNIVERSAL


Pasul 3: FINISAJUL

Dupa stabilizarea definitiva a duşumelei se trece la efectuarea diferitelor operatii succesive cu echipamente profesionale.Timpii de stabilizare variaza in functie de conditiile ambientale, de metodele de montaj si de adezivul folosit.  

Pasul 4: SLEFUIREA

Se recomanda slefuirea cu ajutorul masinilor de slefuit cu banda abraziva; operatiunea se face in trei faze successive, care folosesc abraziv cu granulatie din ce in ce mai fina. Aceste operatiuni sunt urmate de aplicarea chitului de rosturi.  

Pasul 5: LACUIREA

Se recomanda aplicarea a 2-3 straturi de lac, iar pentru fiecare strat, inainte de urmatoarea aplicare, asteptam ca lacul sa se usuce si sa se intareasca.
Nabor Woodproducts recomanda gama de lacuri de la FORBO.